Porophyllum ruderale of kortweg Papalo is een eenjarig kruid uit Mexico dat me name in puebla wordt toegepast op de Cemita’s. Cemitas zijn zogenaamde Torta’s oftewel rijk belegde broodjes met Rund, Varkens of Kippen Schnitsels ertussen voorzien van Abvocado, Oaxacan cheese, Chipotles en bovenop enkele blaadjes van de Papalo plant.
Love it or Hate it. The papalo, ook wel Boliviaanse Koriander genoemd is zowel zeer gelief als gehaat. Mensen ervaren de smaak soms heel intens en wordt daardoor niet altijd geliefd. Ook worden Papalo toegepast in Taco’s maar kan met er zelf voor kiezen deze toe te passen. De smaak is vergelijkbaar met die van Koriander maar dan met een Twist en veel intenser.
In Nederland is het kruid niet vers te krijgen. Alleen de zaden kun je kopen. Het is opzich een makkelijke plant om te groeien maar eist veel warmte. De plant kan uiteindelijk 1,5 meter groot worden.
De zaden zijn klein en tenger en lijken op die van paardebloemen maar dan nog flijner.