Cochinita Pibil: Heerlijk traditioneel Mexicaans varkens gerecht.

Cochinita Pibil is een traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit langzaam geroosterd varkensvlees in een pittige marinade van achiote, sinaasappelsap, knoflook, komijn en kruidnagel. Het gerecht is afkomstig uit de Yucatán-regio van Mexico en wordt vaak geserveerd met tortilla’s, rijst, bonen en guacamole.

De geschiedenis van Cochinita Pibil gaat terug naar de Maya’s. De Maya’s gebruikten achiote, een rode zadenpasta, om hun vlees te marineren. De achiote-pasta gaf het vlees zijn kenmerkende rode kleur en smaak. De Maya’s roosterden het vlees vervolgens in een ondergrondse oven, die ze “pib” noemden. De oven werd verwarmd met houtskool en het vlees werd gedurende enkele uren geroosterd, totdat het gaar en mals was.

Na de Spaanse verovering van Mexico werd Cochinita Pibil door de Spanjaarden geadopteerd. De Spanjaarden voegden hun eigen ingrediënten toe aan de marinade, zoals knoflook, komijn en kruidnagel. Deze ingrediënten gaven het gerecht zijn huidige smaak.

Cochinita Pibil is vandaag de dag nog steeds een populair gerecht in Mexico. Het wordt vaak geserveerd in restaurants en straatkraampjes. Cochinita Pibil is ook een populaire keuze voor speciale gelegenheden, zoals bruiloften en feesten.

Cochinita pibil is een traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit langzaam geroosterd varkensvlees in een pittige marinade van achiote, sinaasappelsap, knoflook, komijn en kruidnagel. Het gerecht is afkomstig uit de Yucatán-regio van Mexico en wordt vaak geserveerd met tortilla’s, rijst, bonen en guacamole.

Cochinita pibil wordt traditioneel geroosterd in een ondergrondse oven, maar het kan ook worden geroosterd in een oven of in een slowcooker. Het varkensvlees wordt eerst in de marinade gemarineerd en vervolgens in een aluminiumfolie of in een slowcooker geplaatst. Het varkensvlees wordt vervolgens gedurende ongeveer 8 uur langzaam geroosterd, tot het gaar en mals is.

Cochinita pibil is een heerlijk en smaakvol gerecht dat perfect is voor een speciale gelegenheid. Het is ook een relatief eenvoudig gerecht om te maken, en het kan worden bereid in een oven of in een slowcooker.

Ingrediënten:

  • 3 kilo varkensschouder
  • 1 kop achiote-poeder
  • 1 kop sinaasappelsap
  • 1 kop citroensap
  • 1 kop water
  • 10 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel kruidnagel
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper

Instructies:

  1. Meng de achiote-poeder, sinaasappelsap, citroensap, water, knoflook, komijnzaad, kruidnagel, zout en peper in een grote kom.
  2. Voeg het varkensvlees toe aan de marinade en meng goed.
  3. Dek de kom af met plasticfolie en laat het varkensvlees minimaal 8 uur marineren in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  5. Haal het varkensvlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier.
  6. Wikkel het varkensvlees in aluminiumfolie en leg het in een ovenschaal.
  7. Rooster het varkensvlees in de oven gedurende ongeveer 8 uur, tot het gaar en mals is.
  8. Haal het varkensvlees uit de oven en laat het 10 minuten rusten voordat je het in plakjes snijdt en serveert.

Tips:

  • Je kunt de marinade ook gebruiken om andere soorten vlees te marineren, zoals kip, kalkoen of rundvlees.
  • Je kunt het varkensvlees ook roosteren in een slowcooker. Voeg het varkensvlees en de marinade toe aan de slowcooker en zet de slowcooker op de laagste stand. Laat het varkensvlees 8-10 uur sudderen, tot het gaar en mals is.
  • Serveer cochinita pibil met tortilla’s, rijst, bonen en guacamole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *