Je houd van lekker en af en toe iets nieuws. Niet het makkelijkste recept maar wel heel erg lekker. Birria tacos zijn een populair Mexicaans gerecht dat bestaat uit mals, langzaam gegaarde rundvlees, dat wordt geserveerd in zachte tortilla’s met een pittige bouillon, gesnipperde uien, koriander en limoensap. Het gerecht is oorspronkelijk afkomstig uit de staat Jalisco in Mexico, maar is de afgelopen jaren populair geworden in de hele Verenigde Staten en Canada.
Birria wordt gemaakt met een mengsel van kruiden en specerijen, waaronder knoflook, ui, chilipepers, komijn, oregano, tijm en koriander. Het vlees wordt eerst gemarineerd in de kruiden en specerijen, en vervolgens langzaam gegaard in een bouillon van water, tomaten, uien en knoflook. Het vlees wordt zo lang gegaard totdat het zacht en uit elkaar valt.
Birria tacos worden meestal geserveerd met een pittige bouillon, gesnipperde uien, koriander en limoensap. De bouillon kan worden gebruikt om de tacos in te dopen, of om eroverheen te gieten. De tacos kunnen ook worden gegarneerd met kaas, guacamole, pico de gallo of andere toppings naar keuze.
Ingrediƫnten:
- 2 kilo rundvlees, in blokjes gesneden
- 1 kopje azijn
- 1 kopje bouillon
- 1 kopje tomatenblokjes
- 1 kopje uien, gesnipperd
- 1 kopje knoflook, geperst
- 1 eetlepel komijn
- 1 eetlepel oregano
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel koriander
- 1 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel peper
Instructies:
- Meng de azijn, bouillon, tomatenblokjes, uien, knoflook, komijn, oregano, tijm, koriander, chilipoeder, cayennepeper, zout en peper in een grote kom.
- Voeg het rundvlees toe aan de kom en meng goed.
- Dek de kom af en laat het vlees 24 uur marineren in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius.
- Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
- Giet het vlees en de marinade in een grote ovenschaal.
- Bak het vlees in de oven gedurende 4-5 uur, of totdat het zacht en uit elkaar valt.
- Serveer de birria tacos met zachte tortilla’s, een pittige bouillon, gesnipperde uien, koriander en limoensap.
Tips:
- Je kunt ook andere soorten vlees gebruiken voor birria tacos, zoals varkensvlees, kip of lam.
- Als je geen oven hebt, kun je de birria ook stoven op laag vuur gedurende 4-5 uur.
- De birria bouillon kan worden bewaard in de koelkast gedurende maximaal 3 dagen, of in de vriezer gedurende maximaal 3 maanden.