Mole poblano: Het beroemdste molegerecht van Mexico

Mole is een Mexicaanse saus die wordt gemaakt van een mengsel van chilipepers, kruiden, noten, bonen en cacao. Mole is een van de bekendste Mexicaanse gerechten en wordt vaak geserveerd met kip, varkensvlees of rundvlees.

De geschiedenis van mole gaat terug tot de precolumbiaanse tijd. De Maya’s en Azteken maakten al een soort saus die leek op mole. De saus werd gemaakt van chilipepers, kruiden, noten en cacao.

Na de Spaanse verovering van Mexico werden er Europese ingrediënten toegevoegd aan de Mexicaanse keuken, waaronder uien, knoflook, koriander en peterselie. Deze ingrediënten werden ook toegevoegd aan mole, waardoor de saus complexer en smaakvoller werd.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten mole, die variëren in ingrediënten en bereidingswijze. De meest voorkomende soorten mole zijn mole poblano, mole negro en mole verde. Mole poblano is de bekendste soort mole en wordt gemaakt van een mengsel van chilipepers, kruiden, noten, bonen en cacao. Mole negro is een donkere mole die wordt gemaakt van een mengsel van chilipepers, kruiden, noten, bonen, cacao en chocola. Mole verde is een groene mole die wordt gemaakt van een mengsel van chilipepers, kruiden, tomaten, avocado’s en koriander.

Mole is een heerlijk en veelzijdig gerecht dat je thuis gemakkelijk kunt maken. Experimenteer met verschillende ingrediënten om je eigen unieke mole te maken.

Recept voor mole poblano

Ingrediënten:

  • 60 gram ongezouten amandelen
  • 60 gram walnoten
  • 60 gram hazelnoten
  • 60 gram pinda’s
  • 20 gram gedroogde poblano-pepers
  • 20 gram gedroogde pasilla-pepers
  • 20 gram gedroogde ancho-pepers
  • 10 gram gedroogde guajillo-pepers
  • 10 gram gedroogde chipotle-pepers
  • 10 gram pijnboompitten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel komijn, gemalen
  • 1 theelepel korianderzaad, gemalen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel kruidnagel
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1/2 kop honing
  • 1/2 kop donkere chocolade, in stukjes gebroken

Instructies:

  1. Verwijder de zaadlijsten uit de gedroogde chilipepers en dompel ze 15 minuten in kokend water.
  2. Hak de amandelen, walnoten, hazelnoten, pinda’s en pijnboompitten grof.
  3. Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg de ui en knoflook toe. Fruit de ui en knoflook in 5 minuten zacht.
  4. Voeg de komijn, korianderzaad, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, cayennepeper, zout en peper toe. Fruit de kruiden 1 minuut mee.
  5. Giet de kippenbouillon in de pan en breng aan de kook.
  6. Voeg de gedroogde chilipepers en de noten toe en laat 30 minuten sudderen, of tot de chilipepers zacht zijn.
  7. Haal de chilipepers uit de pan en pureer ze met een staafmixer.
  8. Voeg de puree van de chilipepers en de donkere chocolade toe aan de pan en laat 10 minuten sudderen, of tot de saus glanzend is.
  9. Serveer de mole met kip, varkensvlees of rundvlees.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *