Tacos al pastor zijn een Mexicaans gerecht dat bestaat uit geroosterd varkensvlees, gesneden in dunne plakjes en geserveerd in een taco-tortilla. Het gerecht is vernoemd naar de manier waarop het varkensvlees wordt gegaard, op een verticale spies die wordt geroosterd boven een open vuur.
De geschiedenis van tacos al pastor gaat terug tot de jaren 1930, toen Libanese immigranten naar Mexico kwamen en hun traditionele shoarma-gerecht introduceerden. Shoarma is een gerecht van geroosterd lamsvlees, en de Libanese immigranten gebruikten varkensvlees in plaats van lamsvlees omdat varkensvlees goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar was in Mexico.
Tacos al pastor werden al snel populair in Mexico, en tegenwoordig zijn ze een van de meest populaire Mexicaanse gerechten. Tacos al pastor zijn te vinden in bijna alle taquerías (Mexicaanse taco-restaurants) in Mexico, en ze worden ook steeds populairder in andere landen.
Recept voor Tacos al Pastor
Ingrediënten:
- 1 kilo varkensschouder, in dunne plakjes gesneden
- 1 ui, in dunne ringen gesneden
- 1 rode paprika, in dunne ringen gesneden
- 1 groene paprika, in dunne ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 eetlepel oregano, gedroogd
- 1 theelepel komijn, gemalen
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 1/2 kop olijfolie
Instructies:
- Meng het varkensvlees, de ui, de paprika’s, de knoflook, de oregano, de komijn, het chilipoeder, het zout en de peper in een grote kom.
- Giet de olijfolie over het vlees en meng goed.
- Laat het vlees minimaal 30 minuten marineren in de koelkast.
- Verwarm een barbecue of een grote grillpan voor op middelhoog vuur.
- Leg het vlees op de barbecue of in de grillpan en bak het in ongeveer 10 minuten gaar.
- Snijd het vlees in dunne plakjes en serveer het in een taco-tortilla met je favoriete toppings.
Tacos al pastor zijn het lekkerst met verse ingrediënten, zoals salsa, guacamole, koriander en zure room.