Enchiladas zijn een Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla die is gevuld met een mengsel van vlees, groenten, kaas en saus. De tortilla wordt vervolgens gerold en in een ovenschaal gedaan, waarna het gerecht wordt afgedekt met meer saus en kaas en gebakken wordt tot de kaas gesmolten en de saus bruin is.
De geschiedenis van enchiladas is niet precies bekend, maar het wordt aangenomen dat het gerecht al in de precolumbiaanse tijd in Mexico werd gegeten. De eerste enchiladas waren waarschijnlijk gemaakt van maïstortilla’s gevuld met chilipepers en andere lokale ingrediënten. In de 16e eeuw, na de Spaanse verovering van Mexico, werden Europese ingrediënten zoals vlees, kaas en sauzen toegevoegd aan de enchiladas.
Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten enchiladas, die variëren in ingrediënten en bereidingswijze. De meest voorkomende soorten enchiladas zijn de vlees-enchiladas, de kip-enchiladas, de vis-enchiladas en de vegetarische enchiladas. Enchiladas kunnen worden gebakken in een oven, in een contactgrill of in een pan.
Recept voor Mexicaanse enchiladas
Ingrediënten:
- 12 maïstortilla’s
- 1/2 kop geraspte kaas
- 1/2 kop tomatensaus
- 1/4 kop chili con carne
- 1/4 kop gehakt
- 1/4 kop gesnipperde ui
- 1/4 kop gesnipperde paprika
- 1/4 kop gehakte peterselie
- 1/4 theelepel zout
- 1/8 theelepel peper
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Smeer een ovenschaal in met boter.
- Besmeer een tortilla met een beetje tomatensaus.
- Voeg een lepel chili con carne, gehakt, ui, paprika, peterselie, zout en peper toe aan de tortilla.
- Rol de tortilla op en leg hem in de ovenschaal.
- Herhaal stap 3 en 4 tot alle tortilla’s zijn gebruikt.
- Giet de rest van de tomatensaus over de enchiladas.
- Strooi de kaas over de enchiladas.
- Bak de enchiladas in 20-25 minuten in de oven, of tot de kaas gesmolten en bruin is.
- Serveer de enchiladas met guacamole, sour cream en salsa.
Enchiladas zijn een heerlijk en veelzijdig gerecht dat je thuis gemakkelijk kunt maken. Experimenteer met verschillende ingrediënten om je eigen unieke enchiladas te maken.
- Mexicaanse Agua de Jamaica
- Recept voor ovenheerlijke Mexicaanse Conchas
- Fajitas: de perfecte maaltijd voor een zomerse dag
- Tamales: Het heerlijke en traditionele Mexicaanse gerecht
- Cochinita Pibil: Heerlijk traditioneel Mexicaans varkens gerecht.
- Mole poblano: Het beroemdste molegerecht van Mexico
- Tacos al Pastor: het Mexicaanse gerecht dat je niet mag missen
- Enchiladas: een Mexicaanse klassieker
- Quesadilla’s: een veelzijdige snack of complete maaltijd
- Papalo Mexicaanse kruid